Broodnodig : interculturaliseren in kunst- en cultuurhuizen - Bogaerts, Bram, ....- (Brussel : Demos, 2011)
Broodnodig is een praktijkrelaas over etnisch-culturele diversiteit in kunst- en cultuurhuizen. We vroegen directeurs, publiekswerkers, kunstenaars, medewerkers en organisatoren om raad. Hoe doen jullie het? Ze praten over de praktijk van interculturaliseren, over diversiteit als iets wat je doet. Trial and error. Dat is broodnodig want iedereen is het er over eens: we zien nog altijd te weinig kleur op het podium en in de zaal. In Broodnodig lees je geen kant en klare oplossingen. Zo simpel is het niet. Interculturaliseren is een proces waarin actie en reflectie elkaar afwisselen. Het komt er op aan bepaalde aspecten van je werking te herbekijken. Sommige zaken veranderen fundamenteel, soms zit het in de kleine dingen. Met alle verhalen kwamen we tot zeven ‘functies'. Het zijn (deel)aspecten van de werking van kunst- en cultuurhuizen die veranderen wanneer je ze binnen een multiculturele context plaatst. Geen toveroplossing, wel een aanzet om na te denken over je eigen organisatie of werking.
Keywords: Multiculturele samenleving -- België