Ik zag twee apen wetenschapen : filosoferen over wetenschap - Wassenberg, Sabine, ....-; Merckens Bekkers, Maaike, ....- (Levendig Uitgever : [s.l.], 2015)
Boek over filosoferen met kinderen en jongeren tussen 10 en 18 jaar over wetenschap. De auteurs leggen uit wat filosofie en filosoferen is, wat het doel is van filosoferen over wetenschappelijke vraagstukken en wat kinderen hiervan kunnen leren. Daarna maken ze duidelijk hoe je dit als leerkracht/docent kunt doen: hoe leid je het gesprek zodat het een filosofisch gesprek wordt en wat voor type vragen stel je dan? Vervolgens behandelen ze de vier filosofische deelgebieden: Wat kan ik weten?, Wat moet ik doen?, Wat mag ik hopen? en Wat is de mens? en geven ze aan op welke schoolvakken deze gebieden aansluiten. Dan volgt een serie van 25 lessen. Bij elke les staat vermeld vanuit welk deelgebied de vraag komt en bij welk vakgebied de les gebruikt kan worden. Het boek is geschikt voor leerkrachten en docenten in de bovenbouw van het basisonderwijs en in het voortgezet onderwijs. De auteurs hebben veel ervaring met filosoferen met kinderen en jongeren. Ze ontwikkelen lessenseries en geven trainingen aan docenten en aan andere geïnteresseerden. © NBD Biblion - Jannetta van der Zee
Doelgroep: Voor bovenbouw basisonderwijs en voortgezet onderwijs
Keywords: Filosofie -- Kinderen