De kleuren van Eva en Zahir : beschrijving van opgebouwde expertise binnen de behandelgroepen voor meiden die bedreigd worden met aan eer gerelateerd geweld - Brekelmans, Ilona, ....-; de Groot, Gerda, ....- (Amsterdam : SWP, 2014)
Interessante publicatie over meiden die bedreigd worden met eergerelateerd geweld. Eergerelateerd geweld is een reactie op een (dreiging van de) schending van de eer en daarmee van de familie waarvan de buitenwereld op de hoogte dreigt te raken. Van 2007 tot en met 2013 werden er in Nederland 555 meiden van 12 tot en met 23 jaar opgevangen. De meeste meiden hadden een Irakese, Turkse, Marokkaanse of Afghaanse achtergrond (77%). De reden voor eergerelateerd geweld is met name verzet tegen regels in het ouderlijk huis, een (vermeende) voorhuwelijkse relatie en verzet tegen een gearrangeerd huwelijk. Het betreft complexe problematiek: trauma's, hechtingsproblemen, 41% van de meiden heeft ervaring met seksueel geweld. Veiligheid is essentieel. Vroeger was de focus van de aanpak bescherming en beheersing van de situatie. Dat heeft zich ontwikkeld en er wordt nu meer gewerkt vanuit een benadering waarbij alle partijen gehoord worden en gezocht naar constructieve oplossingen zowel door bemiddeling als systeemtherapie. De interventies zijn succesvol, ruim de helft van de meiden gaat terug naar huis of familie. © NBD Biblion - Drs. Marion Welling
Keywords: Geweld en maatschappij