Systeemgerichte methoden in de hulpverlening : een initiatie in het omgaan met mensen en hun netwerken - Mertens, Magda, ....-; Vandebroek, Edgard, ....- (Antwerpen : Garant, 2014)
Lke hulpverlener kijkt door een bepaalde bril, gebruikt een referentiekader om zicht te krijgen op de voorgelegde moeilijkheden. Het systeemdenken, ontwikkeld aan het Mental Research Institute van Palo Alto biedt een theoretisch kader om de complexiteit van menselijke problemen te verkennen. In het eerste deel van dit boek wordt het begrip open systemen toegelicht. Mensen maken deel uit van één en meestal meerdere systemen of netwerken. Het gedrag van mensen begrijpen en veranderen betekent werken met de cliëntsystemen. Het tweede deel behandelt de communicatietheorie. De vijf axioma's worden uiteengezet en geïllustreerd door tal van voorbeelden uit de praktijk en het dagelijks leven. Hulpverleners krijgen hierbij een aantal consequenties en mogelijkheden op een rijtje die hen kunnen inspireren bij het analyseren van cliëntsituaties. Vanuit hun eigen werksituatie en de vormingsprogramma's voor eerstelijnshulpverleners en vrijwilligers was het voor de auteurs een blijvende bekommernis om dit denkkader zo helder mogelijk te formuleren.
Keywords: Hulpverlening -- Systeemgerichte methoden