Fonologische stoornissen : behandeling van kinderen volgens de Metaphon-therapie - Howell, J., ....-; Dean, E., ....- (Amsterdam : Pearson, 2012)
Metaphon is een in Edinburgh ontwikkelde onderzoeks- en behandelmethode voor kinderen met fonologische stoornissen. De ontwikkelaars werken sinds enige jaren met veel succes met deze methode. Vanuit taal- en leertheorieën beschrijven zij hoe metafonologische vaardigheden (het bewustworden van klankpatronen en het toepassen daarvan) tot ontwikkeling komen bij kinderen en hoe deze kunnen worden gestimuleerd wanneer deze ontwikkeling stagneert of slechts moeizaam op gang komt. De therapie wordt inzichtelijk gemaakt aan de hand van uitgebreide casuïstiek, ook worden veel voorbeelden gegeven die men kan toepassen. In Edinburgh uitgevoerde effectstudies worden, voorzover afgerond, beschreven en geven positief bewijs van de werkzaamheid. Ook voor de Nederlandse situatie is de therapie uitstekend toepasbaar, gegevens van Nederlands onderzoek naar het optreden van fonologische stoornissen zijn toegevoegd.
Keywords: Logopedie