Het oude Rome voor vijf denarii per dag : op vakantie naar de gladiatoren! : dé gids voor sport, sightseeing en shopping in Rome, de hoofdstad van het Romeinse Rijk! - Matyszak, Philip, ....- (Amsterdam : Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2015)
Philip Matyszak schreef een originele reisgids over Rome voor reizigers die in het jaar 200 een citytrip naar de stad zouden willen maken. Hij adviseert de juiste periode van het jaar te kiezen (na de winterstormen, maar voordat de feestelijkheden en spektakels voorbij zijn), geeft informatie over de gevaren tijdens de zeereis en de accommodatie in Rome, legt uit hoe je in de stad over geld kan beschikken zonder het te hoeven meenemen, en geeft praktische tips over de omgang met de Romeinen en het shoppen in de wereldstad. Natuurlijk bevat deze gids ook informatie over bezienswaardigheden, de spelen en het dagelijkse leven (van eetgewoonten, godsdienst, familiale organisatie en prostitutie, tot ordehandhaving en brandweer). Om het nog echter te maken sluit hij af met een tachtigtal bruikbare zinnetjes in het Latijn. Meestal geeft Matyszak interessante informatie, aantrekkelijk en vlot gepresenteerd, met regelmatig een satirische of cynische noot, en spitsvondige etymologische verklaringen. Toch bevat zijn gids ook enkele bladzijden droog opgesomde realia. Echt nieuwe informatie geeft de auteur niet, maar zijn beschrijving van de sociale controle van de burgers en de te vondeling gelegde zuigelingen is wel origineel. Hij fleurt zijn informatie op met citaten van auteurs als Juvenalis, Martialis, Plautus en Pompejaanse graffiti, die (als gevolg van het genre) meestal overdreven en niet zo objectief zijn. Een nadeel van zijn uitgangspunt is wel dat zijn beschrijving van de gebouwen niet altijd overeenkomt met wat er vandaag nog van te zien is. De uitgave bevat heel wat tekeningen, kaarten en kleurrijke foto's, maar de uitgestippelde wandelingen zijn weinig geïllustreerd. Ze sluit af met een uitgebreid register. [Jef Ector]
Keywords: Romeinse Rijk