De bovenkamer : een kleurrijke grammatica van het Nederlands - Coenen, Josée, ....- (Vlissingen : Bazalt Educatieve Uitgaven, 2015)
De bovenkamer is een opzoekboek voor leerlingen vanaf 8 jaar. Het legt de grammatica uit met behulp van foto's, symbolen en kleuren. De visuele uitleg is een handige steun in de rug voor iedere leerling, maar zeker voor leerlingen die het Nederlands niet als moedertaal hebben. Voor hen zijn ‘vanzelfsprekendheden' in de taal immers niet zo vanzelfsprekend. De bovenkamer biedt taalinzicht. Het laat bijvoorbeeld zien: - hoe je zinnen maakt en welke volgorde de woorden hebben; - wanneer je de of het en die of dat gebruikt; - hoe je woordsoorten benoemt; - hoe je het Nederlands uitspreekt. Met gekleurde strookjes leren leerlingen hoe ze zinnen kunnen opdelen in zinsdelen, en hoe ze woorden in een zin kunnen benoemen. Zo zien ze duidelijk hoe een zin in elkaar zit. De bovenkamer is een boek dat leerlingen jarenlang kunnen gebruiken, ook in het voortgezet en beroepsonderwijs. Door ermee te werken groeit hun kennis over de Nederlandse taal. Leerlingen weten steeds meer en hoeven steeds minder op te zoeken. Zo gaat de inhoud van deze bovenkamer naar hun eigen bovenkamer.