Filosofie in beeld - De Heer, Margreet, ....- (Averbode : Averbode, 2010)
De titel van dit boek geeft de inhoud letterlijk weer. De auteur maakt striptekeningen van het denken van de grote filosofen van voor Christus tot nu. Eerlijkheidshalve moeten we hier ook de echtgenoot van de auteur, Yiri T.Kohl, vermelden. Hij kleurt de tekeningen in. Al tekenend en taterend dendert de auteur met een rotvaart door de geschiedenis van de filosofie. Maar die snelheid heeft het grote voordeel dat ze zich beperkt tot de essentie. De start is breed filosofisch: hoe denk je op verschillende leeftijden over ‘denken'. Daarna volgt een strip rond zelfbewustzijn, gelinkt aan het onderscheid tussen mens en dier. Dit wordt verder uitgewerkt via ‘verbeelde' gedachten rond logisch denken, taal, symbolen, abstract denken en humor. Na deze start staat ze stil bij de grondleggers van de westerse filosofie: Plato, Socrates en Aristoteles. Het leven van deze filosofen wordt in stripvorm gebracht, telkens gevolgd door een concrete vertaling van een of enkele van de belangrijkste visies naar het leven van de auteur zelf. Zij en haar man spelen doorheen het hele stripboek een belangrijke rol. Niet alleen zijn ze vaak als figuurtjes in de strip aanwezig, ze becommentariëren die strip tegelijkertijd, geven voorbeelden en verhelderen op een humoristische manier. Op die manier zorgen ze ervoor dat filosofie ontdaan wordt van zijn wat oubollige imago. Vervolgens komen Middeleeuwse filosofen aan bod: Augustinus (letterlijk op de schouders van Plato) en Thomas van Aquino (op de schouders van Aristoteles). Hierna volgt algemene informatie zoals het Middeleeuwse wereldbeeld en wordt het verband gelegd met de christelijke leer. Zo belandt men automatisch bij de theologie en de vrije wil. Die laatste krijgt duiding via al dan niet echte keuzes die de auteurs in de loop van hun leven maakten.
Hoofdstuk vier is gewijd aan Erasmus, Descartes en Spinoza die allen in de Nederlanden gewoond en gewerkt hebben. De overgang naar persoonlijke filosofieën van de auteurs en van mensen uit hun omgeving is snel gemaakt. Op die manier komen niet alleen filosofen als Rudolf Steiner of Nietzsche aan bod, maar ook mensen die filosofische uitspraken gedaan hebben zoals Aldous Huxley of Maarten Toonder. Op die manier maakt Margreet de Heer meer dan duidelijk dat filosofie iets is voor iedereen die er interesse voor heeft, iets voor elke dag. Pubers zullen dit overzicht van de filosofie erg appreciëren omdat het op een humoristische manier gebracht is met op elke bladzijde opnieuw verrassingen. Maar ook volwassenen – zeker indien ze stripliefhebbers zijn – kunnen hiervan genieten, al was het maar omwille van de ontwapenende manier waarop de auteur met filosofie omgaat. [Hilde Debacker] Copyright (c) Vlabin-VBC2012Bron: http://www.deleeswelp.be
Strip
Keywords: Filosofie -- Jeugd