Oefentherapie bij rugaandoeningen - Danneels, Lieven, 1969-; Vanthillo, Bart, 1963- (Berchem : De Boeck, 2015)
Oefentherapie bij rugaandoeningen biedt de kinesitherapeut een literatuuroverzicht van de behandeling van rugpijn en een praktische leidraad. De kinesitherapeut kan er gemakkelijk mee aan de slag en leert de technieken op een veilige manier toe te passen. In het eerste deel worden een aantal begrippen uitgewerkt. De auteurs bespreken lumbopelvische stabiliteit en gaan in op alle mogelijke articulaire, myogene, neurogene, psychosociale disfuncties en motorischecontroledisfuncties. Aan de hand hiervan wordt een klinisch redeneermodel opgesteld waarmee de kinesitherapeut een individueel oefenprogramma kan opstellen. Er zijn tal van voorbeelden van oefeningen die bruikbaar zijn voor de praktijk. In het tweede deel wordt stap voor stap een algemeen revalidatieschema uitgewerkt dat als leidraad kan dienen bij zowel preventieve als therapeutische interventies. Dit schema kan gebruikt worden als basis voor een geïndividualiseerd oefenschema. In het laatste deel worden specifieke toepassingen beschreven waarin de behandeling van een aantal casussen gedetailleerd wordt besproken. Meer dan 120 foto's illustreren deze oefeningen voor een duidelijker begrip.
Keywords: Rugpijn -- Preventie