De oerknal en het uitdijend heelal : zoeken naar het begin van alles - Lamers, Henny (Hermanus Johannes Gerardus Lambertus Maria), 1941-; Walrecht, Rob, ....- (Amersfoort : Walrecht Productions, 2015)
Deze coproductie van sterrenkundige Walrecht en oud-hoogleraar Lamers, die zich ook inzet voor het begrijpelijk maken van de sterrenkunde, behandelt ontstaan en uitdijen van het heelal. In de eerste vier hoofdstukken gaat het vooral over hoe astronomen informatie krijgen over het heelal, over leven en dood van sterren en over afstandsmeting. Daarna wordt de ontdekking van sterrenstelsels behandeld, het idee van een oerknal en de rol van onzichtbare massa en donkere energie die samen 95% van het heelal uitmaken. Opmerkelijk dus dat de ons bekende materie slechts 5% betreft. Ten slotte de toekomst van het heelal: versneld uitdijend, een inzicht van na 1998. Naast de tekst (in twee kolommen) staan in de kantlijnen aanvullende uitleg en bijschriften van de afbeeldingen. Met mooie kleurenfoto's en verhelderende diagrammen en tekeningen. Een begrijpelijk geschreven boek voor mensen met interesse voor de kosmos, studenten natuur- en sterrenkunde en amateursterrenkundigen. Met register. Het boek is onderdeel van Walrechts serie ‘Genieten van de sterrenkunde'. Nuttige aanvulling op bestaande boeken over dit onderwerp, omdat het hier behandelde versneld uitdijen van het heelal pas in 2010 werd bevestigd. © NBD Biblion - Dr. E. Zwijnenberg