Eigen-aardige gasten : observatie, diagnose en behandeling van ernstige gedragsproblemen bij personen met een verstandelijke beperking - Schouten, Ben, ....- (Leuven : Acco, 2015)
Maak kennis met een bijzondere groep van mensen.'Gasten'met een matig, ernstig of diep verstandelijke beperking en eventuele autismespectrumstoornis die omwille van hun'eigen-aardig'gedrag geen plaats vinden in onze samenleving.Dienstencentrum St.-Oda in Overpelt bekommert zich al meer dan een kwarteeuw over deze moeilijke en soms vergeten doelgroep. Vanuit heel Vlaanderen worden de kinderen en volwassenen die nergens anders meer terecht kunnen, opgevangen in observatieafdeling'Ster 2'. Tijdens de observatieperiode kunnen de gast, zijn familie, leerkrachten en begeleiders tot rust komen. De specifieke noden van de gast worden in kaart gebracht. Met hart en verstand wordt menselijk en professioneel gezocht naar de aanpassingen en aanpak die een leefbaar leven mogelijk maken.De kracht van dit boek schuilt in de bundeling van een schat aan vakkennis en werkervaring. Praktijksituaties illustreren herkenbare problematiek en concrete aanpak. Het boek is niet alleen een aanrader voor opvoeders, pedagogen, psychologen en (para)medici, maar biedt iedereen de unieke kans om via deze weg toch een aantal'eigen-aardige gasten'te ontmoeten.
Keywords: Autisme; Verstandelijke beperking -- Behandelingen