Dienstbaarheid in de praktijk : reflecties bij een hedendaagse ontwikkelingshulp - Smit, Wim A., ....- (Leuven : Acco, 2016)
Meer dan je zou vermoeden zijn mensen geïnteresseerd in of betrokken bij ontwikkelingshulp. Ze dragen privé hun steentje bij, zetten eigen ontwikkelingsprojecten op of werken in een organisatie met ontwikkelingshulp als doel. Wereld Missie Hulp is zo'n organisatie. Met dertig jaar ervaring op de teller kan ze velen inspireren. In 1986 nam de vzw Wereld Missie Hulp de inzameling en verzending van textiel over van het toenmalige Oostpriesterhulp. In de voorbije drie decennia kende de organisatie een grote evolutie tot de ontwikkelingshulporganisatie die ze vandaag is. Intussen is ze in Vlaanderen een onmisbare factor geworden in de materiële, financiële, maar ook logistieke ondersteuning van talloze ontwikkelingsprojecten wereldwijd. Elk jaar worden een honderdtal containers met hulpgoederen verstuurd, hoofdzakelijk naar Afrikaanse landen. Tegelijk worden jaarlijks meer dan 200 projecten financieel ondersteund. In dit boek kijkt Wereld Missie Hulp zowel terug als vooruit. Tal van experts maken een analyse van relevante thematieken, zoals geschiedenis van de missiehulp, dienstbaarheid, armoede en spiritualiteit. De verscheidenheid aan invalshoeken en de kritische, maar constructieve geest van waaruit de bijdragen geschreven zijn, maken van dit boek een uniek document. De concrete getuigenissen uit het werkveld laten vooral ook zien dat missiewerking niet iets is uit vervlogen tijden, maar vandaag nog steeds leeft en ook een toekomst heeft.
Keywords: Ontwikkelingshulp; Ontwikkelingssamenwerking