Voor de verandering : een praktische inleiding in de agogische theorie - Brinkman, Joep (J.H.M.), 1952- (Groningen : Noordhoff, 2013)
In veel beroepen houdt men zich bezig met de beïnvloeding van het gedrag en het welzijn van anderen. Denk aan maatschappelijk werkers, verpleegkundigen, sociaal pedagogisch hulpverleners en personeelsfunctionarissen. Van professionals in andere sectoren wordt verlangd dat zij innovatieprocessen inzetten en succesvol afronden. Voor de verandering biedt een veelzijdige inleiding op de theorie van de pedagogiek en de thema's uit de veranderkundige discipline bij uitstek. Voor de verandering is voor deze vijfde, herziene druk op talloze punten geactualiseerd en anderszins aangepast. Zo wordt er aandacht besteed aan de positieve psychologie, werken met procesmodellen en het gebruik van ‘nieuwe' media. Ook de vormgeving is sterk gewijzigd, zo is het boek nu gedrukt in full colour. Voor de verandering behandelt op toegankelijke wijze wat er komt kijken bij veranderingsprocessen van individuen, groepen en organisaties. Het gaat uitgebreid in op het methodisch handelen en de daarvoor benodigde vaardigheden. De toepassing in het werk staat centraal: de theorie wordt behandeld aan de hand van tal van concrete voorbeelden, waarna de consequenties voor het agogisch handelen eruit worden afgeleid. Aan gesprekstechniek is, net als aan voorlichting, een apart hoofdstuk gewijd.
Eerder verschenen o.d.t.: Voor de verandering : een praktische inleiding van de agogische theorie
Keywords: Gesprekstechnieken; Pedagogiek; Welzijn