Kiezen en verbonden blijven : krachtgericht werken met ouderen in de wijk - Penninx, Kees (C. C. M.), 1958- (Bussum : Coutinho, 2015)
In de huidige samenleving worden we geacht zoveel mogelijk ons eigen levenspad uit te stippelen. We willen zelf kunnen kiezen hoe we ouder worden. Niemand kan het pad van ouder worden echter alleen uitstippelen. We moeten ook verbonden blijven, om steun te kunnen ontvangen en om van betekenis te kunnen zijn voor anderen. Kiezen en verbonden blijven geeft zicht op hoe professionals de zelfredzaamheid en participatie van senioren in de wijk kunnen versterken, hoe sociaal isolement van ouderen voorkomen kan worden en hoe we beter gebruik kunnen maken van de eigen kracht van ouderen. Het bevorderen en inzetten van eigentijdse vormen van solidariteit tussen generaties speelt daarbij een belangrijke rol. Het gaat er niet om hoe oud we worden. Het gaat erom hoe we oud worden. Vanuit dit motto verkent het boek de rol van sociaal werk in een ouder wordende samenleving. Het eerste deel van dit boek behandelt vijf samenhangende fundamenten: eigen regie versterken, generaties verbinden, ondersteunen bij zingeving, wijkgericht werken en samenwerken met actieve burgers. Het tweede deel zoomt in op vijf levensdomeinen: lichaam en geest, sociale relaties, materiële situatie, arbeid en activiteiten en waarden en inspiratie. De gebruiker vindt aldus een integraal denkkader en beproefde interventies om domeinoverschrijdend te werken aan kwaliteit van leven bij ouderen.