Dictatuur van het geluk : onder het juk van psychologische correctheid - Wijnberg, Jeffrey, 1951- (S.l. : Scriptum psychologie, 2015)
Verdriet moet verwerkt worden. Verlegenheid dient bestreden te worden met een assertiviteitstraining. En slimme, zwijgzame mensen moeten zich laten testen op een stoornis in het autistisch spectrum. Met protocollen in de hand staat de hulpverlener klaar om u te onderwerpen aan een strak regime van psychologische correctheid. Even snotteren mag niet. Bang zijn ook niet. De dictatuur van het geluk schrijft voor dat uw gevoelsleven moet worden gladgestreken, om vervolgens optimistisch en constructief door het leven te gaan. Psycholoog Jeffrey Wijnberg betoogt in dit boek dat de moderne psychologische hulpverlening geen hulpverlening is, maar een dictaat van regels waar niemand baat bij heeft. Mensen zijn geen robots die geprogrammeerd kunnen worden om gelukkig te zijn. De mens wil in vrijheid zijn eigen levensstijl kiezen; zelfs als hij daar ongelukkig van wordt. Jeffrey Wijnberg is al ruim dertig jaar werkzaam als psychotherapeut. Eerder verschenen onder andere: Hoe erger hoe beter en Beter van niet, en samen met Jaap Hollander Succes is ook niet alles en Provocatief coachen. Vele lezers hebben inmiddels kennisgemaakt met de provocatieve stijl van communiceren die Wijnberg hanteert.
Jeffrey Wijnberg geeft zijn visie op de gangbare hedendaagse psychotherapie. Volgens hem is de behandelwijze van veel therapeuten gericht op het 'gladstrijken' van het gevoelsleven van hun cliënten, zodat deze vervolgens gelukkig en optimistisch zullen leven. Volgens hem hebben cliënten vaak in eerste instantie baat bij vermijdingsgedrag, twijfels en negatieve emoties en willen ze diep van binnen niet veranderen. Zijn benadering is de 'provocatieve stijl'. Hierbij gaat hij mee in de redenering van de cliënt om vervolgens af te wachten of de client berust in zijn probleem of in opstand komt. Alleen in dat laatste geval zal er verandering kunnen plaatsvinden. Wijnberg is van mening dat de mens zijn eigen levensstijl wil kiezen, zelfs als hij daar ongelukkig van wordt. Hij illustreert zijn betoog met korte therapiefragmenten. Hij is ruim dertig jaar werkzaam als psychotherapeut en heeft al diverse boeken geschreven. Het boek is interessant voor therapeuten, voor iedereen die therapie volgt/heeft gevolgd en voor iedereen die zich afvraagt of het wel haalbaar is om te streven naar geluk. © NBD Biblion - Jannetta van der Zee
Met Sigmund-illustraties van Peter De Wit