Hier staan we voor! : levensbeschouwingen over cruciale ethisch-maatschappelijke thema's : boeddhisme, hindoeïsme, islam, jodendom, katholicisme, protestantisme, vrijzinnig humanisme - Van Kerckhove, Christian, ....-; Van Poucke, Joris, ....-; Vens, Eva, ....- (Antwerpen : Garant, 2015)
Zeven verschillende levensbeschouwingen geven hun visie op enkele actuele heikele thema's. Specialisten en vertegenwoordigers van het hindoeïsme, boeddhisme, jodendom, katholicisme, protestantisme, de islam en het vrijzinnig humanisme verwoorden hun standpunt inzake de oorsprongsvraag, holebiseksualiteit en het huwelijk, abortus en euthanasie. Het vertrekpunt is hoe verdraagzaamheid kan worden bevorderd zonder de diversiteit te onderdrukken. De centrale vraag is dus: hoe kan elke levensbeschouwing tot haar ‘recht' komen en dit binnen de context van een niet-discriminerende samenleving? Dit kan pas wanneer men de loopgraven verlaat en aan de samenleving deelneemt met respect voor de anderen vanuit een oprecht erkennen en uitspreken van de eigen waarden en standpunten. Om die reden zijn de thema's zorgvuldig uitgekozen. Het zijn terecht onderwerpen waarover maatschappelijk een al dan niet verdoken discussie bestaat, maar die nooit echt in het publieke debat aan de oppervlakte komen. Deze publicatie wil daarin verandering brengen.
Keywords: Ethiek en godsdienst