Gemma Bovery - Simmonds, Posy, ....- (Paris : Denoël, 2014)
De Britse Posy Simmonds laat zich graag door klassiekers beïnvloeden om haar eigentijdse graphic novels vorm te geven. Bij de recentere Tamara (2007), waarvan je de elektronische versie integraal vindt op de site van 'The Guardian', is dat Thomas Hardy's Far from the maddening crowd. Maar haar in de hel geprezen Gemma Bovery haalt Simmonds duidelijk de mosterd bij Gustave Flauberts meesterwerk Madame Bovary. In eerste instantie blijft ze dicht bij het origineel om gaandeweg steeds verder af te wijken in het opzetten van een hedendaags verhaal dat nog slechts sporadisch en onderhuids naar het origineel verwijst. Het is de Normandische dorpsbakker Raymond Joubert die aan de hand van Gemma's dagboeken haar tragische leven ontraadseld. Gemma en Charlie Bovery zijn twee Britse expats die zich in Frankrijk vestigen. Maar Gemma verveelt zich algauw en stort zich na een vroegere buitenhuwelijkse relatie in de armen van een knappe Fransman. Simmonds maakt naast tekstballonnen veel gebruik van tekstblokken om haar stevig opgezette plots uit de doeken te doen. De opbouw van de bladspiegel, met veel oog voor details, wijkt daarmee sterk af van het klassieke stripverhaal. [Kris van Zeghbroeck] Copyright (c) Vlabin-VBC2008Bron: http://www.deleeswolf.be
C'est l'intrusion incessante dans sa vie de la première femme et des enfants de son mari qui pousse la belle Gemma, seconde épouse de Charlie Bovery, à l'entraîner loin de Londres pour s'installer dans une fermette du bocage normand. Découverte émerveillée de la vie française, puis, très vite, retour à l'ennui et au dégoût. Une transposition libre de la vie de l'héroïne de Flaubert, Emma Bovary.
Geïnspireerd door Madame Bovary van Gustave Flaubert - Stripverhaal voor volwassenen - graphic novels - Franstalig - Adapté au cinéma par Anne Fontaine + sketchbooks inédits