Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist - Menten, Tosca, 1961-; Hees, Elly, ....- (Amsterdam : Van Goor, 2015)
Dirkje woont op een brandnetelplantage met zijn verschrikkelijke oom Griep en tante Fop. Hij moet onmenselijk hard werken en ziet er verder niemand. Zijn oom wil een reuzenbrandnetel maken die hij voor een miljoen gaat verkopen. Dirkje maakt per ongeluk zo'n reuzenbrandnetel, maar die raakt vernietigd. Ineens zijn oom en tante heel lief voor Dirkje… als hij maar een nieuwe reuzenbrandnetel maakt. Dit fantasievolle en humoristische verhaal doet denken aan avonturen die Roald Dahl schreef. De lekker rommelige tekeningen in paarstinten van Elly Hees bieden extra pret. Het geheel ademt een bijzondere sfeer uit, mede door het sterke taalgebruik. De term ‘iemand mores leren' gaat ineens een heel eigen leven leiden. Er zit een lichte treurigheid in het verhaal, dat Dirkje tot een bijzonder personage maakt. Hij staat alleen, maar zet onverschrokken door om hemzelf en zijn geitjes te redden en een betere toekomst tegemoet te gaan in de ‘wijde wereld'. De gebeurtenissen tegen het einde van het verhaal zijn heerlijk absurdistisch en als de laatste pagina's aanbreken, slaat de ontroering toe. Vanaf ca. 9 jaar. © NBD Biblion - Gerben Pelgröm
Met illustraties van Elly Hees - Jeugdboek van de auteur van Dummie de Mummie - Dirkje woont op een brandnetelplantage met zijn verschrikkelijke oom Griep en tante Fop. Op een dag maakt hij een reuzenbrandnetel en dan gaat alles vreselijk mis. Vanaf ca. 9 jaar.