Dissus - Van Der Geest, Simon, ....-; Jutte, Jan, 1954- (Amsterdam : Querido, 2015)
Na een gevecht in het zwembad raken Dissus en zijn vrienden onderweg naar huis hopeloos verdwaald. Ze beginnen aan een barre tocht langs een eenogige boer, grijpgrage kraanmachines en bloeddorstige hengelaars. Maar eenmaal thuis komt Dissus oog in oog te staan met zijn allergrootste nachtmerrie. Hij zint op wraak! Wacht maar In mijn kop groeit een plan broeit een plan mijn wraak is zoet en zwart als drop.
Gepest worden, hopeloos verdwalen, bijna al je vrienden zien sterven en vergeten worden door je ouders. Meer gruwelijke ingrediënten voor een jeugdboek kan je nauwelijks bedenken. Simon van der Geest en Jan Jutte brengen ze samen in een verontrustende, maar tegelijk ook spannende en grappige odyssee. Dissus is een in elk opzicht buitengewone herwerking van het epos van Homeros. Op meesterlijke wijze wordt gespeeld met taal, tekst en beelden en ontmoeten tegenstellingen elkaar op de grens tussen realiteit en magie.
Na een gevecht in het zwembad raken Dissus en zijn vrienden onderweg naar huis hopeloos verdwaald. Het wordt een barre tocht langs een eenogige boer, grijpgrage kraanmachines en bloeddorstige hengelaars. Wanneer Dissus uiteindelijk thuiskomt, zijn z'n ouders hem helemaal vergeten. Hij werd zelfs vervangen door een hond met dezelfde naam.
Bekroond met de Gouden Griffel 2011 - met tekeningen van Jan Jutte - Poëzie voor jongens