De wraak van Knor - Menten, Tosca, 1961-; Hees, Elly, ....- (Houten : Van Goor, 2016)
Bette Babs, een vrolijk meisje van bijna negen jaar, is heel verbaasd wanneer haar overgrootvader uit Amerika plots voor de deur staat. Of, zoals Tosca Menten prachtig beschrijft: 'de oude meneer had waterige ogen, verkreukelde oren, en zijn kale hoofd glom alsof iemand het had ingesmeerd met boter'. Een orkaan heeft zijn huis weggewaaid, en daarom komt hij maar bij zijn familie in Nederland logeren. Bette Babs komt er echter al snel achter dat opa Tuitjes een heel andere reden heeft voor zijn bezoek. De vroegere slager wil meedoen aan een worstwedstrijd, en de titel van 'Koning Worst van de eeuw' in de wacht slepen. Zijn rivaal en aartsvijand, slager Smak, is niet zo gelukkig met de terugkeer van opa Tuitjes. Als Bette door een vergissing geen poesje, maar een varken voor haar verjaardag krijgt, gaan de poppen aan het dansen. Het is immers niet zo veilig om een varkentje te houden met twee slagers in de buurt, die er allebei op uit zijn een worstwedstrijd te winnen. Of, zoals Knor zelf aan het einde van het hoofdstuk besluit: 'Zo heb je het leukste cadeau van je leven gehad, en zo kun je niet slapen van de zorgen'. Bette Babs is ervan overtuigd dat Smak haar varkentje, eens vetgemest, wil stelen en er worst van draaien. Tijn, haar beste vriend, heeft dan weer geen vertrouwen in opa Tuitjes. De dag van de wedstrijd nadert, en Knor wordt steeds dikker en sappiger... En dan is hij plots verdwenen! Tosca Menten is een meesterverteller, die jong en oud meesleept in haar verhaal. Eigenlijk weten we als lezer wel dat opa Tuitjes een grote schurk is, maar hopen we stilletjes dat hij het vertrouwen dat Bette Babs in hem stelt, niet zal beschamen. Dit boek gaat dus ook over vooroordelen die niet altijd blijken te kloppen: de lelijke, onvriendelijke slager met het varkensneusje blijkt uiteindelijk de goeie te zijn, en de lieve, oude opa de slechterik.
Worstjes groeien niet aan een boom of ergens onder de grond. Worstjes worden gemaakt van varkens. Dat is nu eenmaal zo. Dit boek gaat over kampioensworstjes. Het gaat ook over een vergeten opa, een gemene slager, het lieve varkentje Knor en de Worstwedstrijd van de Eeuw. Als je niet van worst houdt, kun je het beter niet lezen. En als je wel van worst houdt, eigenlijk ook niet... Of juist wel? ¿Geef hier dat vlees! Hier, zeg ik je!¿ ¿Dat is geen vlees! Dat is Knor!¿ schreeuwde Bette Babs.
Met illustraties van Elly Hees - Opa Tuitjes komt bij Bette Babs (9) logeren om mee te doen aan de de Worstwedstrijd van de Eeuw. Bette Babs krijgt van opa een big cadeau. Maar slager Smak mag niets van Knor weten. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.