Kriebels in je hersens : activiteiten en gesprekken met jonge kinderen - van Bodegraven, Nanda, ....-; Kopmels, Tamar, ....- (Amsterdam : SWP, 2005)
De belevingswereld van jonge kinderen is voor volwassenen vaak erg ongrijpbaar. Tijdens het ontdekken van de wereld vormen zij allerlei ideeën en gedachten over hoe alles in elkaar zit. In dit boek wordt een manier beschreven om deze ideeën en gedachten tot uiting te laten komen. Door deze gedachten expliciet te maken wordt het mogelijk om de kinderen te helpen bij het structureren van gedachten en ondersteun je de ontwikkeling van taal en denken. De lezer wordt eerst ingeleid in de methode. Deze is geschikt voor kinderen van drie tot zes jaar en redelijk makkelijk toepasbaar. Vervolgens wordt in deel twee thematisch een aantal projecten omschreven. Bijvoorbeeld het waarnemen van thema's als dier en mens, hier, daar en waar, en echt en onecht. Elk thema wordt ingeleid om vervolgens een aantal specifieke werkwijzen aan te reiken. Alle projecten hebben duidelijk omschreven doelen. De opdrachten zijn leuk en makkelijk uitvoerbaar. Een erg creatieve werkwijze om kinderen de wereld te laten ontdekken met filosofische inslag. Met literatuurlijst. Met name bedoeld voor professionals en vrijwilligers die met kinderen van drie tot zes jaar werken. © NBD Biblion
Methode om de gedachten en ideee͏̈n van jonge kinderen (3 tot 6 jaar) tot uiting te laten komen teneinde hun ontwikkeling van taal en denken te stimuleren.