Onderwijsinnovatie : een bloemlezing van uitdagingen en mogelijkheden - Halsberghe, Eric, ....- (Brugge : Die Keure, 2016)
In een wereld die razendsnel verandert, moet ook het onderwijs zich voortdurend en steeds sneller aanpassen. Leerkrachten, begeleiders, docenten, directies, bestuurders... worden iedere dag geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en moeten vaak toegeven dat de oude recepten voor succes in een veranderde context niet meer werken. Helaas bestaan er geen toverformules, geen kant-en-klare oplossingen die universeel toepasbaar zijn. Iedere situatie is uniek en vraagt dus ook om een aanpak op maat. Dit boek wil geen antwoorden geven, maar rake vragen stellen, nieuwe impulsen geven, de geest uitdagen om nieuwe paden te betreden, zodat je zelf tot een passende oplossing voor jouw situatie kunt komen. Je leert gekende problemen vanuit nieuwe invalshoeken bekijken, grenzen hertekenen, andere mogelijkheden overwegen, creatieve oplossingen zoeken. Je vindt inspiratie om, vertrekkend uit een sterke onderwijstraditie en een verkenning van de toekomst, alleen of in team, nieuwe innovatiemogelijkheden te ontdekken. Je pikt de onderwerpen die aansluiten bij jouw noden of interesses er zonder probleem uit. Wie over een bepaald thema meer wil weten, kan meteen aan de slag met lees- en zoektips en vindt zo interessante literatuur, inspirerende presentaties en nuttige trefwoorden.
Inhoudstafel 1. Onderwijs van de toekomst - richtinggevend voor innovatie 2. Naar de kern van goed onderwijs - wat blijvend koesteren als we innoveren? 3. Innovatieve benaderingen van leren · Fundamenten van een motiverende leeromgeving · Differentiëren - innovatief inspelen op verschillen · Flexibele leeromgevingen · Nieuwe technologische mogelijkheden · Duurzaam leren · Leren al doende · Evaluatie · Meta-leren en meta-denken
Bruisend - prikkelend - inspirerend - vernieuwend
Keywords: Onderwijskunde