Natuuronderwijs inzichtelijk : een basis voor de vakinhoud van natuur, wetenschap en techniek - Kersbergen, Carla, ....-; Haarhuis, Amito, ....- (Bussum : Uitgeverij Coutinho, 2015)
Is een spin een insect? Waarom zitten er zeven dagen in een week? Hoeveel hefbomen heeft een nagelknipper? Natuuronderwijs op de basisschool is een veelzijdig vak: het omvat de levende en niet-levende natuur en heeft veel raakvlakken met de leergebieden techniek, milieu en gezond gedrag. Met Natuuronderwijs inzichtelijk, hét meest gebruikte bronnenboek voor de hele studieloopbaan, kunnen pabostudenten zich de vakinhouden van deze leergebieden eigen maken. Voor leerkrachten in het basisonderwijs is het een praktisch naslagwerk ter voorbereiding op hun lessen. De zeven hoofdstukken omvatten de belangrijkste leerstof over planten en dieren, lichaam en gezondheid, ecologie en milieu en verschijnselen uit de natuur en de techniek. Natuuronderwijs inzichtelijk draait niet om het 'stampen' van feiten, maar geeft grip op de essentie van de onderwerpen. Dit met behulp van instructieve tekeningen, kleurenfoto's, vragen, 'doe-opdrachten' en concrete lesideeën. De vierde druk van Natuuronderwijs inzichtelijk is grondig geactualiseerd. Het boek is volledig dekkend wat betreft de Toelatingstoets Natuur en Techniek en de Kennisbasis Natuuronderwijs. Samen met De pabotoets Natuur en Techniek haal je zo vormt het dé perfecte basis voor iedere (aankomende) pabo student. Natuuronderwijs inzichtelijk is geschreven voor (aankomende) studenten aan de pabo en voor leerkrachten in het basisonderwijs. De auteurs hebben veel ervaring opgedaan als docent natuuronderwijs en techniek op een pabo. Carla Kersbergen was daarna werkzaam bij Ecomare en heeft tegenwoordig als manager beleid bij de gemeente Texel de thema's natuur, duurzaamheid en onderwijs onder haar hoede. Amito Haarhuis is adjunct directeur van Science Center NEMO in Amsterdam en stimuleert vanuit die functie uitdagend onderwijs over wetenschap en techniek.
Keywords: Natuuronderwijs -- Basisonderwijs