Buiten de lijnen : Sensoa Vlaggensysteem voor kinderen en jongeren met bijzondere behoeften - Frans, Erika, 1957-; De Wilde, Karen, 1983-; Janssens, Kristin, ....-; Van Berlo, Willy, ....- (Antwerpen : Garant, 2016)
Buiten de lijnen bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de handleiding: werken met het Sensoa Vlaggensysteem bij specifieke groepen kinderen en jongeren. Dit deel bevat ook 32 situatieschetsen en tekeningen, 4 werkfiches en de Normatieve Lijst, samen in een box. Het tweede deel bevat de Onderbouwing. Hierin staat een omschrijving van gezond seksueel gedrag en de seksuele ontwikkeling. Seksueel (grensoverschrijdend) gedrag van kinderen en jongeren wordt gesitueerd in zijn functie of betekenis binnen de ontwikkeling. Wat zegt de literatuur over wat de belangrijkste bouwstenen zijn voor een gezonde (seksuele) ontwikkeling? Ziet de seksuele ontwikkeling er anders uit bij kinderen en jongeren in complexere (probleem)situaties, namelijk wanneer er sprake is van beperking en/of trauma? Wat weten we over het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in relatie tot de aspecten beperking, trauma, gender en cultuur? Na een overzicht van de risico- en beschermingsfactoren uit de literatuur volgen aanknopingspunten voor begeleiding in de vorm van een krachtenveldanalyse. Gender en cultuur kunnen de seksuele ontwikkeling en het risico op seksueel grensoverschijdend gedrag beïnvloeden. Op het niveau van de professional en de organisatie worden de uitdagingen bekeken die op dat vlak spelen en hoe de hier gepresenteerde aanpak kan helpen in het ontwikkelen van competenties, afspraken, visie en wegwerken van weerstanden en mythes.
Keywords: Seksuele opvoeding