MetaMaus : a look inside a modern classic, Maus - Spiegelman, Art, ....- (London : Viking, 2011)
In 1986 verschijnt de graphic novel 'Maus'*, waarin striptekenaar Art Spiegelman (1948) de verschrikkingen van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in beeld brengt en verhaalt hoe zijn ouders dit hebben overleefd. Het is een weergave van urenlange gesprekken met zijn na de oorlog naar de Verenigde Staten geëmigreerde vader Vladek. 'Maus' kreeg lovende kritieken, verscheen in meer dan dertig talen en aan Spiegelman werd in 1992 de Pulitzer Prize toegekend. Dat de Holocaust in stripvorm werd verteld, was destijds controversieel en leidde tot heftige discussies en vele vragen aan de auteur. In het rijk geïllustreerde 'MetaMaus' beantwoordt hij alle vragen tot in detail, zoals zijn keuze voor muizen (joden) en katten (nazi's) en grondige research. De bijgevoegde Engelstalige cd-rom voegt aan het boek nog ontzettend veel toe. Hij bevat het complete 'Maus'-stripverhaal, de interviews met Vladek, 7500 schetsen, voorstudies en omslagtekeningen. Nooit eerder is een stripboek zo goed en zo compleet gedocumenteerd. 'Maus' is dan ook een uitzonderlijke grafische roman en een waar tijdsdocument. © NBD Biblion - K.W. Cuperus
Achtergrondinformatie over het stripverhaal 'Maus', waarin de verschrikkingen van de jodenvervolging in Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn uitgebeeld.