De complete communicatiewijzer : in 4 stappen naar duidelijke communicatie - Auman, Sarah, 1987-; Baert, Marie-Anne, ....-; De Witte, Arnout, ....- (Leuven : Acco, 2016)
De complete communicatiewijzer is bedoeld voor studenten hoger onderwijs en voor volwassen die de basiscompetenties willen verwerven voor professionele communicatie. Het gaat om vaardigheden die nodig zijn in diverse tekstsoorten (rapporten, verslagen, presentaties enz.) De auteurs vertrekken van inzichten uit de tekstwetenschap en benaderen een communicatieopdracht via een gefaseerde aanpak: plannen, structureren, formuleren en reviseren. Die aanpak maakt de veelheid van aandachtspunten overzichtelijk en bevattelijk. Het boek biedt naast het theoretische kader vooral voorbeelden en een gevarieerd aanbod oefeningen. Die oefeningen gaan van verkennende oefeningen die deelaspecten trainen over summatieve oefeningen waarin meer aspecten samenkomen tot complexere cases. Het boek krijgt een aanvulling op het digitale platform Sofia, met een sleutel, spellingoefeningen, meer cases, en filmpjes die de theorie verduidelijken. Extra oefenen en zelfstandig trainen op eigen tempo zijn dus perfect mogelijk via blended learning. Lectoren kunnen het boek gebruiken als gewoon handboek of als instrument voor begeleide zelfstudie. In de handleiding vinden zij handige tips, uitgestippelde routes enz. De complete communicatiewijzer is het werk van auteurs met een jarenlange ervaring als lectoren in het hoger onderwijs, als trainers zakelijke communicatie en met pedagogisch-didactische ervaring in secundair onderwijs en lerarenopleidingen.
Keywords: Communicatie -- Professionele communicatie