Dit is Matisse - Ingram, Catherine, ....- (Tielt : Lannoo, 2015)
Het leven van Henri Matisse (1869-1954) chronologisch samengevat in korte episoden. De compacte paperback met kartonnen kaften is een deeltje uit de reeks ‘Dit is…” (Dali, Gauguin, Pollock, etc.) van uitgeverij Lannoo. Anekdotes, wetenswaardigheden, reizen, opdrachtgevers, gezinsleven, schildersmodellen, de tijdsomstandigheden: op lichtvoetige wijze wordt de lezer binnengevoerd in de wereld van een kunstenaar die tot op de laatste dag van zijn leven actief bleef. Zijn belangrijkste sleutelwerken komen aan de orde, en zijn afgedrukt bij de tekst. Daarnaast is het boek verluchtigd met amusante illustraties van Agnes Decourchelle. Zij tekende bijvoorbeeld, op basis van historische informatie, de indeling van de ruimtes in de zaadhandel van vader Emile Matisse, de plek waar Henri opgroeide. Speels, appetijtelijk, toegankelijk en al met al een sympathieke poging om nieuwe generaties kennis te laten maken met een van de grootste kunstvernieuwers uit de 20e eeuw. © NBD Biblion - Han Kobes
Inleiding tot leven en werk van de Franse schilder (1869-1954). - met illustraties van Agnès Decourchelle