Zelfzorgadvies in de apotheek : praktijkgids 1 - Storms, Valerie, ....-; Foulon, Veerle, ....- (Leuven : Acco, 2014)
Patiënten begeleiden bij het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen is een belangrijk onderdeel van de apotheekpraktijk. Het gaat daarbij zowel om patiënten die een specifiek geneesmiddel vragen, als om patiënten die advies willen voor een bepaalde klacht. Neemt de apotheker die rol goed op, dan kan hij in belangrijke mate het geneesmiddelengebruik van patiënten bewaken én hen tijdig doorverwijzen naar de arts. In onderzoek met pseudo-patiënten werd echter herhaaldelijk aangetoond dat het voor apothekers niet vanzelfsprekend is om die rol correct op te nemen. Een van de voornaamste redenen is dat zij de klacht niet altijd grondig kunnen bevragen, en het moeilijk vinden om op basis van de informatie van de patiënt een verantwoorde keuze te maken. Deze praktijkgids is een wegwijzer in de aanpak van vragen rond zelfzorg in de apotheek. Elk hoofdstuk start met een uitgebreid voorstel voor de analyse van de vraag of klacht van de patiënt, resulterend in een overzichtelijk algoritme. Vervolgens wordt voor elk van de aandoeningen en subtypes de evidentie voor de verschillende behandelopties weergegeven, inclusief referenties naar de literatuur. Het boek bevat daarnaast heel wat praktische informatie over zowel de medicamenteuze als niet-medicamenteuze aanpak, waardoor het rechtstreeks bruikbaar is in de communicatie met de patiënt. Deze praktijkgids is het resultaat van een samenwerking tussen het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) en de docenten Farmaceutische Zorg/Farmacotherapie van de Vlaamse universiteiten. Ook heel wat officina-apothekers, huisartsen en artsen-specialisten verleenden hun medewerking.
Keywords: Geneesmidddelen