Je geld of je leven in de gezondheidszorg - Annemans, Lieven, 1964- (Kalmthout : Van Halewyck, 2016)
Mariette moet geopereerd worden aan haar heup en heeft veel pijn. Haar chirurg wil haar gerust voorrang geven, maar vraagt in ruil 2000 euro. Cash, in een enveloppe. Wouter valt dood tijdens een halve marathon. Als hij was gescreend op hartziektes, dan had hij misschien nog geleefd. Maar alle volwassen mannen screenen zou de staat tientallen miljoenen euro's kosten. De kleine Celine heeft een ongeneeslijke, zeldzame ziekte. Haar behandeling kost 300.000 euro per jaar en terugbetaling hangt af van de handtekening van de minister. Wat zal die beslissen, en waarom? En Peter is te dik. Zijn dokter zegt dat hij nog iets mag bijkomen, want dan komt Peter in aanmerking voor een 'maagverkleining'. Terugbetaald door de ziekteverzekering. Met deze en andere medische cases toont Lieven Annemans hoe geld onze gezondheid bepaalt. Tegelijk humorvol en ernstig gidst hij ons voorbij moeilijke keuzes, stelt hij klassegeneeskunde en wanpraktijken in onze gezondheidszorg aan de kaak én wapent hij de lezer om zelf ook zijn stem te laten horen.
Keywords: Gezondheidszorg