Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering : een planmatige aanpak. - Brug, Johannes, ....-; Lechner, Lilian, 1967-; van Assema, Patricia Tine, ....- (Assen : Van Gorcum, 2012)
Dit boek bouwt voort op Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering uit 1993 (herdrukt in 1998). Deze laatste publicatie was al een "verbeterde en uitgebreidere" versie van een uit 1986 stammend werk. Er wordt dus in Nederland ijverig voortgewerkt aan deze uiterst belangrijke zijtak van de zorg om de volksgezondheid. De oudere versies getuigen duidelijk van een zoeken naar een stevige theoretische onderbouwing van GVO, waardoor ze beslist aan leesbaarheid inboetten en voor de veldwerker in deze sector niet onmiddellijk van praktisch nut bleken voor hun dagelijks werk. Het nu voorliggende boek daarentegen weet een perfect evenwicht te vinden tussen theorie en praktijk. De auteurs gaan uit van een model van planmatige voorlichting [lees meer] geïnspireerd door het PRECEDE/PROCEED-model van Green Kreuter. Zeer degelijk en omstandig wordt dit model beschreven en met praktijkvoorbeelden geïllustreerd. Zeer terecht benadrukken de auteurs het belang van de 0 in GVO, nl. opvoeding en dus gedragsverandering en bevestiging van het nieuwe gedrag. Zonder die 0 is gezondheidsvoorlichting zinloos geld besteden aan vouwblaadjes, TV-spots, video's... Toch weigeren ze de term 'opvoeding' te gebruiken omdat die "een enigszins belerende bijklank heeft." Een verrassende terughoudendheid in een boek dat één grote en bijzonder degelijke demonstratie is van exact inzicht in wat opvoeding tot een gezonder(er) leven kan en moet zijn. [Rik Bobine]
Keywords: Gezondheidsvoorlichting -- Nederland; Gezondheidsvoorlichting