Duitsland : biografie van een natie - MacGregor, Neil, 1946- (Amsterdam : Hollands Diep, 2016)
J. IJbema - Naar aanleiding van een radioserie en een tentoonstelling schreef de directeur van het British Museum een opvallende geschiedenis van Duitsland. Met als uitgangspunt concrete voorwerpen, personen, gebouwen en kunstwerken maakt de auteur inzichtelijk hoe Duitsland zich vanuit een lappendeken van staten en staatjes met vallen en opstaan ontwikkelde tot de eenheid die het nu kenmerkt. Aan bod komen naast voor de hand liggende thema's als Luther, Bismarck, de jodenvervolging, de Berlijnse muur etc. diverse andere originele invalshoeken. Een leerzaam, in alle opzichten boeiend boek, dat zowel de oppervlakkig geïnteresseerde als de kenner nieuwe inzichten biedt. De schrijfstijl is voorbeeldig evenals de illustraties. Een schitterend geheel met prachtige foto's (in kleur en zwart-wit) en zeer helder kaartmateriaal, dat de lezer zich bij ieder historisch werk zou wensen. Een ongeëvenaard mooie uitgave voor een groot lezerspubliek, die op elke bladzijde het gevoel voor schoonheid van de kunsthistoricus toont. Met een literatuuroverzicht en register. © NBD Biblion