Kinderen die stotteren - Bertens, Ad, ....-; Weeda-Hageman, Jacqueline, ....- (Amsterdam : Boom, 2011)
In dit boek worden de gangbare theorieën over het stotteren en het behandelen van stotterende kinderen uiteengezet. Kernprobleem is een aanleg voor een slechte timing van de spreekbewegingen. Hoe deze aanleg zich kan ontwikkelen tot stotteren, wordt verduidelijkt met concrete voorbeelden. Besproken wordt hoe het kind kan gaan vechten, vluchten of bevriezen als reactie op timingsproblemen. De preventie krijgt aandacht in het hoofdstuk: 'Wat kunnen ouders doen?' In het gedeelte over behandeling wordt terecht de samenwerking tussen ouders en logopedist/stottertherapeut benadrukt. Tevens wordt inzichtelijk dat iedere situatie een eigen aanpak vraagt. De praktijkvoorbeelden zijn treffend. Beide auteurs zijn therapeut en putten uit hun dagelijkse praktijkervaring. De tekst is soms moeilijk door het gebruik van vaktermen; achterin het boek bevindt zich een verklarende begrippenlijst. Het boek is informatief voor ouders van kinderen tot twaalf jaar, voor leerkrachten en hulpverleners en geeft concrete adviezen. Deze herdruk is licht herzien en geactualiseerd; onder meer werden website-adressen toegevoegd.
Gids voor ouders en leerkrachten van kinderen tot twaalf jaar.
Keywords: Spraakstoornissen -- Kinderen; Stotteren