De kleur van de lucht - Reynolds, Peter Hamilton, 1961-; Niskos, L. M., ....- (Rotterdam : Lemniscaat, 2012)
De kleur van de lucht? Blauw, zou je denken. De veelkleurige titel op de cover van dit boek laat echter vermoeden dat dit standaardantwoord hier geen optie is. In dit boek heeft de lucht ‘een heel nieuwe alles-door-elkaar-kleur'. Marisol is kunstenares en heeft haar eigen museum. De prent naast de tekst toont wat het museum in werkelijkheid is: een koelkast beplakt met kinderschilderijen. Peter H. Reynolds, schrijver en illustrator, neemt met dit beeld de fantasiewereld van het kind au sérieux. Deze benadering maakt de scène levensecht. De fijne humor die erin verborgen ligt, is vertederend. Zo'n koelkasttentoonstelling laat kleine vingers kriebelen: zo een museum wil elke kunstenaar in spe toch! De klas van Marisol krijgt de [lees meer] opdracht samen één schilderij te maken. Maar hoe kan het meisje de lucht schilderen als ze haar blauwe verf niet vindt? Teleurgesteld keert ze naar huis. De ondergaande zon schittert in geelrode kleurschakeringen, de nacht is zwart, de morgen regengrijs. De lezer herkent de anders-dan-blauwe lucht. Hij wordt er, een pagina later, nog eens uitdrukkelijk op gewezen in de tekst. ‘In haar dromen zweefde ze door de lucht, een lucht waarin duizenden kleuren door elkaar heen dwarrelden'. Een dubbele pagina krullige kleurschakeringen met een slaapzwevend kind erbij, zet deze zin kracht bij. Dit beeld is naar mijn gevoel, niettemin ietwat klef. De ode aan diversiteit is nobel, maar wordt me met deze illustratie te stroperig. Weer op school neemt het meisje haar palet en mengt. ‘Die kleur erbij, en die, en die was ook mooi. Marisol draaide haar kwast door de verf om een heel nieuwe alles-door-elkaar-kleur te maken.' Op de laatste pagina bewondert de hele klas het resultaat: de lucht is een en al bonte schakeringen van alle kleuren behalve blauw. Eigenaardig, want als ik kleuren meng, komt er vaalbruin tevoorschijn.
Marisol is dol op tekenen. Wanneer haar klas een muurschildering mag maken in de bibliotheek, is ze meteen enthousiast. Ze besluit dat ze de lucht wil schilderen. Er is alleen één probleem: de blauwe verf is op.