Kunst in en buiten de klas : wie stimuleert het artistieke talent? (Amsterdam : Boekmanstichting, 2014)
Nummer 100 van 'Boekman : tijdschrift voor kunst, cultuur en beleid' is gewijd aan talentontwikkeling bij kinderen en jongeren. In het redactioneel wordt gesteld dat kunstbeoefening vaardigheden stimuleert als improvisatievermogen, samenwerken, digitale geletterdheid, een kritische houding, zoeken naar nieuwe invalshoeken en oplossingen – vaardigheden die in de 21e eeuw belangrijk zijn. De vraag is: 'Wie stimuleert het artistieke talent?'. In ruim twintig bijdragen wordt onderzocht hoe het kunstonderwijs in het basis- en het voortgezet onderwijs vorm zou moeten krijgen om (beter) aan te sluiten op het kunstvakonderwijs en wat initiatieven buiten het onderwijs en binnen het kunstvakonderwijs opleveren. Gesteld wordt dat een cultuuromslag in het onderwijs nodig is en dat de overheid een duidelijker visie zou moeten hebben op talentontwikkeling. 'Boekman' wordt uitgegeven door de Boekmanstichting die als doel heeft het met elkaar in contact brengen van wetenschap, openbaar bestuur, culturele sectoren, kunstenaars en kunstliefhebbers. Het verschijnt 4 x per jaar (een nummer is los te bestellen). © NBD Biblion - Jannetta van der Zee
Boekman 100, tijdschrift voor kunst, cultuur en beleid, is gewijd aan een buitengewoon actueel onderwerp: Kunst in en buiten de klas. Wie stimuleert het artistieke talent? Een keur aan specialisten buigt zich over de vraag hoe en waar de kunstzinnige kiem tot bloei wordt gebracht. Hoe is het gesteld met de kunstzinnige oriëntatie in het basisonderwijs en waarom verzandt deze zo vaak in knutselen op de vrijdagmiddag? Waarom is er zo'n groot contrast in de manier waarop het kunstonderwijs op middelbare scholen vorm krijgt? Er is dringend behoefte aan een andere visie op onderwijs waarin creatief, onderzoekend en ontwerpend leren centraal staat. Dat sluit aan bij de 21ste-eeuwse vaardigheden, en de eisen van het kunstvakonderwijs. Naast overheden, publieke cultuurfondsen en het onderwijs, zijn er ook ontelbaar veel culturele instellingen en particulieren betrokken bij artistieke talentontwikkeling, een verbrokkeld maar zich dynamisch ontwikkelend landschap. De auteurs in Boekman 100 pleiten voor een cultuuromslag, waarbij de dynamiek in het kunstenlandschap wordt ondersteund door een integrale en consequente overheidsvisie. (flaptekst)
Keywords: Kunstonderwijs ; Nederland