De stemgids - Heylen, Louis, ....-; De Bodt, Marc, 1955-; Mertens, Fons (red.), ....- (Antwerpen : Garant, 2012)
De auteurs van het boek zijn logopedisten en keel-, neus- en oorarts uit België. Het is een uitgebreide en geactualiseerde herdruk van 'Mijn stem, mijn beroep : handleiding voor de professionele stemgebruiker' (2001). In vijf hoofdstukken worden achtereenvolgens besproken: feiten over de stem en het gebruik ervan; de stem in relatie tot het beroep; de zorg voor de stem; het aanpakken van stemproblemen; feiten en fabels. Het boek geeft zeer gedetailleerde informatie over de diagnostiek en de behandeling van stemproblemen bij professionele stemgebruikers zoals leraren, acteurs, zangers, presentatoren etc. De uitgave is bedoeld voor iedereen, die zijn of haar stem veel gebruikt, maar het accent ligt op de professionele stemgebruikers. Het boek is voorzien van vele, vaak recente literatuurreferenties, een glossarium en vele bijlagen met vragenlijsten, die de lezer kan helpen voor het geval hij of zij professionele hulp zoekt bij stemproblemen. Met afbeeldingen in zwart-wit, die de tekst goed ondersteunen. © NBD Biblion - Dr. B. Baljet
Advies en oefeningen voor professionele/artistieke stemgebruikers als zangers, acteurs, presentatoren, leerkrachten, zakenlui, om stemproblemen als heesheid, spreekvermoeidheid en stemplooiknobbels te voorkomen of verhelpen.