Leerroutes dyslexie - Hofmeester, Nel, ....-; Besnard-van Baaren, Irene, ....- (Antwerpen : Garant, 2014)
Eerste module van de driedelige serie Leerroutes Dyslexie*, waarin de eigen leerstijl van de student centraal staat. De modules zijn bedoeld voor hbo-studenten met dyslexie. De auteurs gaan ervan uit dat de cursist de klant is die zelf beoordeelt wat bij hem past. De achtergrondkennis die wordt gegeven is dan ook breed. De door de Nederlandse wetenschap erkende theorieën en achtergronden komen aan bod, maar ook is er ruimte voor alternatieven, zoals: dyslexie en multisensorische principes en beelddenken. De module omvat acht bijeenkomsten waarin de docent informatie geeft over o.a. studeren en dyslexie, hulpmiddelen en ontspanningsoefeningen. De studenten ontdekken door samenwerkend leren wat zij nodig hebben om succesvol te kunnen studeren en welke faciliteiten en (wettelijke) mogelijkheden er zijn. Het boek is gebonden door een spiraal. Het schreefloze lettertype is gedrukt in een donkerblauwe kleur met een groene steunkleur. Zeer praktisch boek waarmee de student zelf kan bepalen wat goed voor hem is.
Tweede module van de driedelige serie Leerroutes Dyslexie*, waarin het aanleren van studievaardigheden centraal staat. De modules zijn bedoeld voor hbo-studenten met dyslexie. Module 2 is een praktisch vervolg op Module 1 en omvat wederom acht bijeenkomsten (9 t/m 16) waarin de docent informatie geeft over o.a. geheugentraining, mindmappen, snellezen, blokkades deprogrammeren, taalirritaties en taalvalkuilen. De studenten ontdekken wat zij nodig hebben om succesvol te kunnen studeren. Het boek is gebonden door een spiraal. Het schreefloze lettertype is gedrukt in een donkerblauwe kleur met een groene steunkleur. Zeer praktisch boek waarmee de student zelf kan bepalen wat goed voor hem is.
Derde module van de driedelige serie Leerroutes Dyslexie*, waarin het aanleren van spelling centraal staat. Deze module is geen vervolg op de vorige twee, maar is wel bedoeld voor studenten met dyslectie die een pabo of een lerarenopleiding volgen en hun (latere) leerlingen. In de inleiding wordt de wetenschappelijke achtergrond en verantwoording gegeven. Na een doelgroepomschrijving wordt ingegaan op factoren die bijdragen aan het ontstaan van leerproblemen, op het cognitieve, emotionele en fysieke aspect daarvan en op de noodzaak van een expliciete benadering van spelling voor kinderen met dyslectie. Daarna volgen negen bijeenkomsten waarin de docent informatie geeft over o.a. lezen en spelling, de multisensorische benadering, klank-tekenkoppelingen, tijd-ruimterelaties en vervoegen met de Denkboom en de Denkbus. Het boek is gebonden door een spiraal. Het schreefloze lettertype is gedrukt in een donkerblauwe kleur met een groene steunkleur. Zeer praktisch boek waarmee de student zelf kan bepalen wat goed voor hem is. Ook ouders die hun kind willen helpen met spelling kunnen er gebruik van maken.
Informatie voor hbo-studenten met dyslexieproblemen over studeren met dyslexie.
Module 1 = ontwikkel je eigen leerstijl - Module 2 = dyslexie en studievaardigheid - Module 3 = spelling leren met het hele brein / speels en effectief
Keywords: Dyslexie