Jane Eyre - Brontë, Charlotte, 1816-1855 (London : Penguin, 2013)
'Jane Eyre' is een van de grootste klassieken van de 19e-eeuwse Engelse literatuur. Het plot rammelt wel hier en daar vanwege de onwaarschijnlijke toevalligheden en de toon is wel eens te melodramatisch. Toch heeft dit verhaal over de liefde van een arme lelijke wees voor de rijke aantrekkelijke Rochester velen geboeid, niet in de laatste plaats door de voor die tijd openhartige beschrijving van liefdesgevoelens van een vrouw en het integere en energieke karakter van Jane. Jane wordt wel beschouwd als de eerste gee͏̈mancipeerde vrouw in de Engelse literatuur vanwege haar onafhankelijke opstelling. Verteltechnisch is Jane Eyre interessant vanwege de voortdurende verschuiving van perspectief in deze ik-vertelling. Opnieuw uitgegeven klassiek Engels verhaal in een luxe gebonden editie met een smaakvol crèmekleurig omslag en dito pagina's, gedrukt in een klassieke letter. Het boek bevat 27 p. introductie door Lucy Hughes-Hallett, noten, selecte bibliografie; een 'chronologie' plaatst het werk in zijn tijd.
Een jong Engels meisje komt als gouvernante op een afgelegen huis waar veel spanning en geheimzinnigheid rond de bewoners heerst.