De Nachtegaal en de Kraai : een optimale stem binnen ieders bereik - Decoster, Wivine, ....-; de Jong, Felix, 1953- (Antwerpen : Garant, 2013)
De stem is een instrument dat iedereen dagelijks, beroepsmatig of niet, intensief gebruikt. Het voorkomen van stemproblemen wordt vaak onderschat. Voor veel beroepen is een gezonde stem vereist, in zoverre zelfs dat een job op het spel kan staan wanneer de stem het laat afweten, bv. bij leerkrachten, verkopers, politici... De auteurs van De nachtegaal en de kraai zijn professionals op het gebied van stem: beiden zijn docente aan de opleiding Logopedische en Audiologische Wetenschappen aan de K.U.Leuven. Met deze handleiding willen ze vooral de mensen bereiken die een 'stemberoep' hebben. Basiskennis van de stem is niet nodig om dit boek te lezen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, foto's, figuren en geluidsfragmenten leggen de auteurs [lees meer] duidelijk uit hoe het instrument 'stem' werkt en vertellen ze hoe je het zo optimaal mogelijk kan 'bespelen'. Het boek is erg logisch opgesteld. Eerst wordt via praktijkvoorbeelden duidelijk gemaakt voor wie dit boek is geschreven. Dan wordt uitgelegd dat iedere stem een persoonlijk instrument is en dus niet iedereen dezelfde mogelijkheden heeft. Het is dan ook de kunst om je eigen optimale stemgebruik te vinden en te hanteren. Hierna volgen enkele hoofdstukken met droge theorie over de stem, de verschillende onderdelen en hoe ze te combineren, aangevuld met oefeningen die je kan uitvoeren om te ervaren wat er precies wordt bedoeld. Zo vind je bij de bespreking van de longinhoud een oefening om je eigen longinhoud en het effect ervan op je stem te ervaren. Naast de oefeningen maken ook de verwijzingen naar de geluidsfragmenten op een bijgevoegde cd het geheel dynamisch. Vervolgens wordt besproken wat er fout kan gaan en waar je rekening mee kan houden. De oplossingen worden uitvoerig verduidelijkt en zo praktisch uitgelegd dat je meteen aan de slag kan.
In dit deel wordt verteld hoe je aan je stem kan werken, hoe je de omgeving kan aanpassen (zowel de luisteraars als de ruimte), hoe je systemen kan zoeken om je stem vaker te laten rusten, waar en wanneer je best hulp kan zoeken, en hoe psychologische aspecten kunnen meespelen. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een vergelijking uit het dagelijkse leven. Zo begint het hoofdstuk 'Iedereen stemergonoom' met zeven voorbeelden van hoe fietsen kunnen worden aangepast aan de gebruiker en situatie. Daarna wordt naadloos overgegaan naar stemergonomie: hoe je de stem kan aanpassen aan de gebruiker en situatie. Deze details maken het boek ook leesbaar en duidelijk voor leken. De nachtegaal en de kraai toont zeer duidelijk dat stemproblemen een complexe en gemotiveerde aanpak vereisen. Het gaat immers niet enkel om je stem, soms zijn ook veranderingen in levensstijl nodig om tot de optimale stem te komen. Bovenal moet je jezelf eerst bewust worden van je stem en de werking ervan leren kennen. Dit boek is een must voor wie een 'stemberoep' heeft. Het maakt je bewuster van je stem en stemgebruik, en zorgt ervoor dat je sneller merkt wanneer de eerste symptomen van stemproblemen de kop opsteken. [Elke Vande Velde] Copyright (c) Vlabin-VBC2009Bron: http://www.deleeswolf.be
Adviezen en oefeningen voor een juist gebruik van de stem.
Keywords: Logopedie