Handboek taalbeleid secundair onderwijs - Bogaert, Nora, ....-; Van den Branden, Kris, 1965- (Leuven : Acco, 2013)
In het voorwoord van Handboek taalbeleid secundair onderwijs bespreken Nora Bogaert en Kris Van den Branden kort het belang van een taalbeleid op school. Daarna gaan ze van start met een uitgebreide voorstelling van de bouwstenen van een taalbeleid, vertrekkende van de vraag wat taalbeleid precies is. Wil een school aan taalbeleid doen, dan moet worden gekeken naar de manier waarop met taal wordt omgegaan op school. Welke aspecten hiervan zijn belangrijk en hoe kan eraan gewerkt worden? Verder gaan de auteurs ook dieper in op ‘de doelstellingen en werkvormen voor krachtig taalonderwijs, de evaluatie van taalcompetenties, de rol van taal in de niet-taalvakken, de communicatie met ouders en het omgaan met meertaligheid'. Gewapend met al deze [lees meer] informatie kan de lezer aanvangen met het iets minder lijvige tweede deel, over de processen van taalbeleid. Stap voor stap tonen de auteurs aan hoe een taalbeleid kan worden ontwikkeld. Na het maken van een beginsituatieanalyse volgt het uitschrijven van het plan, gevolgd door de uitvoering en de evaluatie. De auteurs sluiten hun boek af met een uitgebreide literatuurlijst en een bijlage waarin wordt uitgelegd hoe taalverwerving verloopt. In het boek wordt regelmatig verwezen naar voorbeelden op de bijbehorende site www.taalbeleid.org. Het boek gaat prat op het gebruik van talrijke voorbeelden. Er zijn inderdaad heel wat concrete voorbeelden, maar veel aanbevelingen blijven toch eerder theoretisch en oppervlakkig uitgewerkt. Zo raden de auteurs aan om leerlingen taal aan te leren door hen de taal te laten ‘gebruiken en op dat gebruik te reflecteren'. Hoe doe je dat dan concreet?
De auteurs geven een aantal voorbeelden van doelen van taaltaken die voor leerlingen van het secundair onderwijs ‘wellicht motiverend' zijn. Waarom de motivatie niet verzekerd kan worden, komt niet aan bod, evenmin als de criteria die kunnen worden gebruikt om zelf motiverende doelen te bedenken. De auteurs hebben het wel concreet over hoe je een doel kan aanbrengen. Aan het leesgemak werd iets minder aandacht besteed. De vele verwijzingen naar passages in het boek zijn niet altijd duidelijk, en het boek is nogal log om snel zaken op te zoeken. Er is een uitgebreide inhoudstafel, maar geen zaakregister. De bladspiegel bestaat bovendien overwegend uit dicht op elkaar gepakte tekst in een klein lettertype. Hoewel dit uitgebreide handboek dus zeker niet erg toegankelijk is, kan het toch een degelijke steun zijn voor wie een taalbeleid moet uitwerken. Het is specifiek gericht op de Vlaamse onderwijspraktijk. [Natascha Coene] Copyright (c) Vlabin-VBC2012Bron: http://www.deleeswolf.be
Theorie van taalverwerving en taalonderwijs in het voortgezet onderwijs en de wijzen waarop daaraan in de praktijk doelgericht vorm en inhoud kan worden gegeven.