Handboek taalbeleid basisonderwijs - Van den Branden, Kris, 1965- (Leuven : Acco, 2012)
In dit boek licht een professor taalkunde aan de KU Leuven toe hoe men een taalbeleid kan implementeren, evalueren en bijsturen op de basisschool. Na een inleidend deel dat schetst wat taalbeleid is, gaat de auteur in op de bouwstenen van taalbeleid. Eerst focust hij op de taalontwikkeling, met hoofdstukken over de doelstellingen en het stimuleren van de taalontwikkeling in respectievelijk de kleuterklas en lagere school. Verder besteedt hij in dit eerste deel aandacht aan het omgaan met taal in alle leergebieden, het evalueren van taalcompetenties, het omgaan met meertaligheid en het betrekken van ouders en de buurt bij het taalbeleid. Het tweede deel bekijkt de processen van taalbeleid: het maken van een beginsituatieanalyse en het schrijven, uitvoeren en evalueren van een taalbeleidsplan. Dat alles wordt gestoffeerd met lesvoorbeelden, creatieve ideeën voor leerkrachten, schema's, figuren en leeswijzers. Achteraan volgen een bibliografie en een tekst over hoe taalverwerving verloopt. Een overzichtelijk gestructureerd, toegankelijk en degelijk handboek. © NBD Biblion
Praktische gids voor leerkrachten en schoolbesturen.