Emowijzer : samen praten over wat je voelt - Franssen, Yvonne C., ....- (Amsterdam : SWP, 2016)
Kinderen zonder woorden aan opvoeders zien wat er van binnen bij ze speelt. Door hun gedrag, met huilen of boos schreeuwen. Of door stil te zijn. De Emowijzer is een makkelijk hulpmiddel voor (professionele) opvoeders, psychologen, kindertherapeuten en iedereen die met kinderen werkt om samen met het kind te praten over wat het voelt. Op de Emowijzer staan 16 poppetjes met gezichtjes die voor kinderen herkenbare gevoelsuitdrukkingen hebben. De Emowijzer heeft in het midden een klein schommeltje. In gesprek met het kind zet je je vinger op het schommeltje en wijst met het schommeltje het poppetje aan dat voelt wat jij voelt. Je kind mag daarna ook met het schommeltje aanwijzen wat het voelt.Het praten over je gevoel wordt hierdoor veel makkelijker. Het kind leert vertellen wat er dwarszit. Het kind leert begrijpen dat het in en uit zijn gevoelens schommelt. Het kind leert begrijpen dat gevoelens bij het leven zelf horen. De Emowijzer vind je middenin het boek. Het boek geeft op heldere en eenvoudige wijze uitleg aan opvoeders waarom het belangrijk is hun kind te leren zijn gevoelens te begrijpen, te herkennen en erover te praten. Je leest dat gevoelens niet zweverig zijn, maar horen bij alle jongens en meisjes. Dat onder elk gevoel een behoefte verstopt zit. Dat je als je je gevoelens begrijpt, je ze kunt gaan gebruiken als richtingaanwijzers in je leven. Dat je, als je weet wat je voelt, je jezelf kent. Dat je, als je je gevoelens begrijpt, je rustig aan de buitenwereld kunt uitleggen wat je nodig hebt. Zo kun je je ontwikkelen tot een gezond en veerkrachtig mens. De Emowijzer is voor alle kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar tot en met 12 jaar.
Met illustraties van Kaat de Jong