Gekleurde letters, lettres de couleur : oefenprogramma voor lees- en spellingproblemen Frans - Horions, Katrien, ....- (Leuven : Acco, 2012)
Interculturele communicatie wordt alsmaar belangrijker. Kunnen communiceren in één of twee wereldtalen zoals Engels of Frans is dan ook een meerwaarde. Leerlingen met dyslexie hebben een beperkte toegang tot dit terrein van globalisering. De laatste jaren is het duidelijk geworden dat leerlingen met dyslexie ook problemen hebben in vreemde talen. Vooral hun fonologisch/orthografische vaardigheden zijn zwakker. In een vreemde taal komen nieuwe, onbekende letters en klanken voor, waarmee leerlingen met dyslexie moeite hebben. Hierdoor ontstaan problemen in het technisch lezen (en daardoor soms weer problemen met het begrijpend lezen) en de spelling. Verder onderzoek en kennis op het gebied van dyslexie en het leren van vreemde talen zijn nodig om de participatie van personen met dyslexie in de interculturele communicatie te verbeteren. Ook vanuit de praktijk komt de vraag naar remediëringsmateriaal voor dyslexie en vreemde talen. Dit boek wil aan deze vraag tegemoet komen. Met dit behandelingsmateriaal voor de Franse foneemgrafeemkoppeling worden problemen bij spelling en technisch lezen aangepakt.
Er wordt een overzicht gegeven van de Franse klanken en de daarbij behorende schrijfwijzen. Voor het oefenmateriaal wordt de multisensorische gestructureerde benadering als uitgangspunt gebruikt. De methodiek is ontwikkeld voor professionals die kinderen met ernstige lees- en spellingproblemen (dyslexie) in de vreemde taal behandelen, zowel voor academisch geschoolden als voor gespecialiseerde leerkrachten/remedial teachers binnen het kader van een indirecte behandeling. OVER DE AUTEUR KATRIEN HORIONS is als logopediste werkzaam bij Logiko, een logopedische praktijk te Lummen (België) waar ze kinderen met taalontwikkeling- en leerproblemen begeleidt. Ze is ook docente bij de opleiding logopedie van de Hogeschool Zuyd te Heerlen (Nederland).
Franse taal ; didactiekDyslexie