Supergezonde sappen voor sporters : 40 sappen en smoothies boordevol vitaminen en mineralen om je energieniveau weer op peil te brengen - Hunking, Penny, ....-; Hunter, Fiona, ....- (Antwerpen : Zuid-Nederlandse Uitgeverij, 2014)
Verse sappen en smoothies zijn niet alleen lekker en gezond, maar ook een handige en belangrijke voedingsbron voor sporters, want in één portie zitten meteen alle broodnodige koolhydraten, vitaminen en mineralen. Bovendien zijn deze natuurlijke energiedrankjes eenvoudig en snel te maken en, in tegenstelling tot vast voedsel, licht verteerbaar. In dit boek vind je de beste sapjes en smoothies voor sporters, die speciaal zijn samengesteld om in een mum van tijd je vochttekort weer aan te vullen en je energieniveau op peil te brengen. - Of je nu een marathonloper bent of twee keer per week gaat gymmen, dankzij deze energiedrankjes verbeter je je prestaties op een natuurlijke en gezonde manier. - Handige symbolen tonen je in één oogopslag voor welke sporten een bepaald recept geschikt is, en wanneer je het moet gebruiken: voor, tijdens of na de inspanning. - Voor elk drankje lees je welke voedingsstoffen en hoeveel ervan in één portie zitten. Penny Hunking is een erkende sportdiëtiste en fitnessinstructrice. Ze heeft inmiddels twee boeken over voeding en beweging op haar naam staan. Fiona Hunter heeft als redactrice meer dan twintig jaar ervaring op het gebied van voeding.
Dit boekje steekt de loftrompet over alle positieve effecten die sappen en smoothies voor alle soorten sporters hebben. Het boek geeft een korte algemene introductie over de verschillende voedingsstoffen en geeft ook een overzicht van de specifiekere voedingsvereisten voor afzonderlijke sporten, al blijft deze vaak in algemeenheden. De schrijfstijl en/of de vertaling is niet heel soepel. Het boekje is daarom soms wat lastig lezen en de informatie komt niet altijd helder over. Het bevat zo'n veertig recepten en bij elk recept staat voor welke sport het geschikt is en of het voor, tijdens of na het sporten gebruikt moet worden. Aan de hand van icoontjes kan de lezer in een oogopslag zien wat voor soort sap het is, al moet je vaak terugbladeren omdat het zo veel verschillende zijn. Een gemis is het ontbreken van groentesappen en -smoothies, die je, gezien de huidige trend van groene smoothies, wel zou verwachten. Ook wordt er met geen woord gerept over een apparaat als de slowjuicer. De combinatie van sportvoeding en sap is veelbelovend, helaas geeft de uitwerking nog wat te wensen over. Bevat een verklarende woordenlijst en een register.