Laat je hersenen niet zitten : hoe lichaamsbeweging de hersenen kan activeren - Scherder, Erik, ....- (Amsterdam : Athenaeum, 2016)
De auteur is een mediagenieke hoogleraar neuropsychologie (UvA) en bewegingswetenschappen (RUG) die door zijn studenten op handen gedragen wordt. Dat is niet verwonderlijk wanneer je dit boek leest. Hij geeft een wetenschappelijk onderbouwd, enthousiasmerend betoog tot meer bewegen. Niet zitten in het verpleeghuis, de gevangenis en liggen in het ziekenhuis, maar erin bewegen! Dit geldt zelfs voor de kauwspieren. Hij toont in vele studies aan dat dertig minuten daags actief bewegen de cognitie verbetert en de kans op ouderdomsziekten vermindert. Hij heeft een missie maar ziet ook dat er veel tegenstrijdig en nog niet-gedaan onderzoek is. Dit boek zou je eigenlijk kauwgum kauwend en lopend moeten lezen. Het is voor iedereen een aanrader omdat de inhoud voor ieder van ons van toepassing is. Met uitstekende verwijzingen en een register, vlot geschreven, nergens saai.
Wetenschappelijk onderbouwd pleidooi om meer te bewegen en zo geestelijk verval en ouderdomsziekten af te remmen.
Keywords: Hersenen en sport