De ontdekking van het Oosten : het spannende verhaal van dappere pioniers op zoek naar de oostelijke zeeroute naar de oostelijke zeeroute naar India - Cuyvers, Luc, 1954- (Tielt : Lannoo, 2005)
Dit boek is gebaseerd op de vierdelige filmdocumentaire over de vermetele Portugese ontdekkingsreizigers in de vijftiende en zestiende eeuw. De dvd (circa 4 x 1 uur) is aan dit boek toegevoegd. In 1415 (!) veroverden de Portugezen de Afrikaanse havenstad Ceuta. Dat leidde tot wonderbaarlijke ondernemingen. Vorsten als Hendrik de Zeevaarder en Jan II stimuleerden de nieuwsgierigheid en ontdekkingslust, en stuurden de (wel erg kleine) karvelen steeds verder op weg. In 1494 verdeelde de paus de wereld in West (Spanje: Columbus vond 'Indië') en Oost (Portugal: Vasco da Gama vond het echte Indië). De twee eeuwen worden in boek en prachtige documentaire op de voet gevolgd, in een geschiedenis vol lef en duistere kanten: nieuwsgierigheid werd hebzucht: forten, slaven, missionaire ijver (vooral in Japan), de wrede zee. Het kleine Portugal werd zeer rijk; Nederland en Engeland straften af. Boek en films brengen het oude elan en de 'vergeten' geschiedenis met glans terug! Veel foto's, tijdstabel, biografieën en register. Naar gegevens van recensent J. Rijsterborgh.
Geschiedenis van de Portugese ontdekkingsreizen in de vijftiende en zestiende eeuw
Keywords: Ontdekkingsreizen