Wegwijs in laboratoriumdiagnose - Bossuyt, Xavier (red.), ....- (Leuven : Acco, 2016)
Artsen doen vaak een beroep op laboratoriumonderzoeken om een diagnose te stellen of een aandoening op te volgen. Nochtans komt laboratoriumgeneeskunde in de meeste medische opleidingen maar beperkt aan bod. Dit boek geeft de arts de nodige achtergrondkennis om laboratoriumtests oordeelkundig voor te schrijven en correct te interpreteren. Door de snelle ontwikkelingen in de (bio)medische wetenschappen enerzijds, en de sterk toegenomen automatisering en informatisering anderzijds, staat de arts een steeds breder gamma aan medische analyses ter beschikking. Om uit dat aanbod een geschikte keuze te maken en om de resultaten correct te beoordelen is het niet alleen noodzakelijk een inzicht te hebben in de klinische toestand van de patiënt, maar ook in de indicaties, de normaalwaarden, de methodologie, de interferenties, de sensitiviteit en specificiteit van een analyse. Dit boek wil de arts daarbij ondersteunen. Wegwijs in laboratoriumdiagnose biedt geen alternatief voor gespecialiseerde leerboeken in klinische biologie of in een subdiscipline van inwendige geneeskunde. Het is veeleer een systematisch overzicht van de beschikbare laboratoriumtests, gecombineerd met een wetenschappelijke basis voor het oordeelkundig gebruik ervan. Het geeft de omnipracticus, de specialist en ook geneesheren in opleiding verduidelijking over laboratoriumtests die niet tot hun vakgebied behoren. XAVIER BOSSUYT (red.) is klinisch bioloog, verbonden aan UZ Leuven en KU Leuven. Experts uit België en Nederland schreven mee aan dit boek. Zij zijn gespecialiseerd in de verschillende deelgebieden van de laboratoriumdiagnose.
Keywords: Diagnostiek, Laboratoriumonderzoek