Kan dit zomaar? : schoolrecht voor ouders - Delporte, Frank, ....-; Delporte, Gilles, ....- (Heule : INNI, 2015)
Iedereen met kinderen krijgt te maken met de wetten en regeltjes die het schoolleven beheersen. Sommige onderwijsmensen worden er niet blij van: “Tegenwoordig mag er niets meer gebeuren of ze staan met een advocaat aan de deur”. Ook ouders vinden hun weg niet meer tussen de talrijke raden en adviesorganen, procedures en voorrangsregelingen. Dit boek richt zich tot iedereen die de terechte vraag stelt hoe “het” werkt. Doelbewust hebben de auteurs gekozen voor de onderwerpen die ouders bezighouden en geven ze antwoorden op de vele vragen die ze stellen. Hoe zit het met de toelatingsvoorwaarden op school, recht op inschrijving, mogelijke weigeringsgronden, het schoolreglement, de kosten, de maximumfactuur, verzekeringen, opvang, thuisonderwijs, bijlessen, oneerlijke concurrentie, sponsoring en reclame, tucht- en ordemaatregelen, de schoolrekening, vervoer bij uitstappen, de verplichte fietshelm, iPads, maaltijden, zwemlessen, schoolfotografie, de participatieorganen, examenbetwistingen, …? De indeling is eenvoudig. Na een historische inleiding wordt aandacht besteed aan de verschillende episoden in de schoolloopbaan van uw kinderen: kleuter en lager, middelbaar, hoger onderwijs. Frank DELPORTE was leerkracht Latijn gedurende acht jaar. Na rechtenstudies werd hij advocaat aan de Gentse Balie, waar hij gespecialiseerd is in fiscaliteit, immobiliën en nalatenschappen. Hij is eveneens praktijkassistent aan de KU Leuven en houder van een certificaat onderhandelingstechnieken van de Harvard universiteit. Gilles DELPORTE studeerde aan het Sint-Barbaracollege te Gent waar hij jarenlang deel uitmaakte van het LOP en de studentenvertegenwoordiging. Thans studeert hij rechten aan de KU Leuven.
Keywords: Onderwijsrecht ; België