Digitale dementie : hoe wij ons verstand kapotmaken - Spitzer, Manfred, ....- (Amsterdam : Atlas Contact, 2014)
Bent u benieuwd naar de verschillen tussen de hersenen van taxichauffeurs en die van buschauffeurs in Londen? Wilt u weten wat de effecten zijn van Facebook en tablets op school en van computerspelletjes op kinderen en jongvolwassenen? Dan moet u beslist dit boek lezen. Digitale dementie bevat tientallen leuke onderzoeken en weetjes over de effecten van alles wat met technologie te maken heeft op onze hersenen, maar ook op onze gezondheid. Over de betrouwbaarheid van de onderzoeken kan moeilijk een uitspraak worden gedaan. Het is wel zo dat het aantal deelnemers aan de onderzoeken wisselt van enkele tientallen tot een paar duizend. Een aantal onderzoeken zijn eerder verrassend, anderen zijn voorspelbaar mits een beetje gezond verstand. Ze beslaan ook een zeer ruime populatie, van baby's en peuters tot de middelbare leeftijd. Telkens wordt er teruggekoppeld naar de functie van de hersenen. Dat maakt het boek interessant voor zowel leken als voor wie beroepsmatig met geheugen en leren bezig is. Ook voor het onderwijs is dit boeiende lectuur. Een aantal hoofdstukken gaat over de effecten van multimedia, spelletjes en internetgebruik op peuters, kleuters, kinderen en jongeren. Het gaat om de effecten ervan op de schoolprestaties, maar ook op het sociaal gedrag en op de communicatievaardigheden — heel herkenbare situaties. De onderzoeksresultaten stemmen toch tot nadenken. Op het einde van het boek bespreekt de auteur nog het item multitasken en de effecten van de digitale wereld op onze gezondheid. Dit zijn dan voornamelijk problemen als stress, slapeloosheid, depressie en verslaving. We weten dat de digitalisering veel nadelen heeft maar toch wordt er niets aan gedaan. Wilt u er wel echt iets aan doen? Beperk dan het gebruik van multimedia en stimuleer bewegen en persoonlijke contacten. Een mooi voornemen, niet?
Bij het vermelden van de onderzoeksresultaten worden vaak schema's of tekeningen gebruikt die het geheel duidelijker en verstaanbaar maken. Dit vormt een leuke afwisseling met de tekst, die overigens allesbehalve stijf en saai geschreven is. Hij is doorspekt met voorbeelden en bevat regelmatig een kwinkslag. Het boek leest zeer vlot en aangenaam, en staat vol interessante weetjes. [Veerle De Bou]
Vertaald door Marjolein Van Velzen
Keywords: ICT en maatschappij ; Denken ; Geheugen