Slaap lekker, Rosalie - Minne, Brigitte, 1962-; Candaele, An, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2009)
In Slaap lekker, Rosalie is het niet Klaas Vaak die er met zand voor zorgt dat de kinderen zoet gaan slapen; hier strooit Meneer Maan maanpoeder. Het eendje Rosalie wil nog niet gaan slapen. Nu Hond en Schaap slapen, kan ze ongestoord doen wat ze wil: met de step van Schaap rijden, de koekjestrommel van Hond leegeten, een tent bouwen met het laken van Hond. Meneer Maan wordt alsmaar ongeduldiger en bozer en probeert steeds meer maanpoeder op Rosalie te gooien, maar het eendje weet er telkens handig aan te ontsnappen. Uiteindelijk is Meneer Maan zó boos dat hij persoonlijk naar beneden komt om Rosalie "een ouderwets pak billenkoek te verkopen". Maar Rosalie is van al dat spelen zo moe geworden, zó moe... Dit mooie bedtijdverhaaltje werd prachtig geïllustreerd door An Candaele. De tegenstrijdige werelden van enerzijds het wilde, opgewonden eendje Rosalie en anderzijds de imposante, rustige, letterlijk verheven maan, wordt visueel heel duidelijk voorgesteld. Eendje -- in een vuurrode jurk met witte bolletjes -- stept, danst en springt telkens op de tekstbladzijde. De maan krijgt een eigen, volledige pagina, waarin hij in zijn deftige bloemetjespyjama mag neerkijken vanuit een helder witblauwe hemel. An Candaele zei in een interview (Li-j 2002, p. 46) geïnspireerd te worden door Lisbeth Zwerger. Het is dan ook boeiend haar interpretatie van Meneer Maan te vergelijken met die van Zwerger in De kleine Janneman van Theodor Storm. Candaele slaagde er in een heel eigen maan te creëren, die een heel andere sfeer oproept als die van Zwerger. Meneer Maan kreeg een manenhoofd, waarvan de mond op alle prenten achter een sterrensjaal verborgen blijft. Terwijl Zwerger traditioneel voor aquarelverf kiest, werkte Candaele met de nog vrij nieuwe olieverf op waterbasis.
De verf levert enerzijds vrij heldere kleuren op, en laat toe om te krassen en te vegen, wat bijvoorbeeld in de luchtpartijen mooie effecten oplevert. In ieder geval is dit een prentenboek dat én volledig aan de belevingswereld van jonge kinderen appelleert, én volwassenen kan boeien, voornamelijk omwille van de intrigerende maanprenten. [Karin Van Camp] Copyright (c) Vlabin-VBC2002Bron: http://www.deleeswelp.be
Eendje Rosalie wil niet slapen en doet allerlei stoute dingen omdat de anderen wel slapen; daardoor maakt ze Meneer Maan zo boos dat hij naar beneden komt. Prentenboek met kunstzinnige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Keywords: Slapen