Berre vindt een papiertje : Annemie Berebrouckx presenteert de avonturen van Berre en Fleur - Berebrouckx, Annemie, 1970- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2012)
Dit tweede boek over Berre de beer en Fleur de eend is opnieuw een ode aan de liefde en het respect dat liefde vraagt voor elkaars eigenheid. Die eigenheid is heel herkenbaar in Berres verzamelwoede. Hij draagt het liefst een broek met grote zakken, omdat hij daar allerlei spulletjes in kan wegstoppen. Hij koestert zijn verzamelingen en bergt ze op in grote bokalen: schelpen, knikkers, potloodstompjes, knopen, duimspijkers, blaadjes, takjes, stenen, schroeven, elastiekjes en zoveel meer. Wie goed leest en kijkt, merkt dat hij die dingen niet zomaar verzamelt: zijn schelpen doen hem blij terugdenken aan de lange strandwandelingen met Fleur en met de potloodstompjes maakt hij prachtige tekeningen, allemaal van Fleur. Maar soms vergeet hij zijn broekzakken wel eens te legen, dan raakt de wasmachine stuk of zit de hele was vol pluisjes. Gelukkig helpen Berres vrienden hem dan. Toch blijft Berre spullen in zijn broekzakken stoppen, hij kan het gewoon niet laten. Als hij een mooie haarspeld vindt, stopt hij die weg voor Fleur. Dan ziet hij plots een mooi gekleurd papiertje. Dat wil hij hebben, hoeveel moeite het ook kost. Hij klimt er zelfs voor in een boom. Nooit heeft hij zoveel moeite gedaan om iets te verzamelen. Maar het loont dan ook heel erg de moeite. De kijker kan meelezen met Berre wat er op het papiertje staat. Het is een briefje van Fleur waarin ze hem vertelt dat ze zielsveel van hem houdt, ook al doet hij soms een beetje gek met zijn verzamelingen. Natuurlijk belandt het briefje bij Berres verzameling en de mooie haarspeld in Fleurs haar. Maar dat moet de kijker zelf ontdekken, zoals zoveel in dit boek. Zo heeft de aandachtige kijker allicht al lang gezien dat Fleur op elke prent achter een boom Berre in het oog hield. De ironie wordt op de spits gedreven als Berre in de boom klimt en daarbij bedenkt
‘Fleur zou me bezig moeten zien. Ze verklaart me gek.' Wat een beer en een eend niet doen als ze gek van liefde zijn… [Jan Van Coillie] Copyright (c) Vlabin-VBC2012Bron: http://www.deleeswelp.be
Berre verzamelt knopen, schelpen, wasknijpers etc. Hij laat ze in zijn broekzakken slingeren en maakt zo de wasmachine stuk. Op een dag ziet Berre een papiertje. Dat wil hij graag hebben, maar het zit vast aan de hoogste boomtak.
Keywords: Avontuur